Vzpomínáte si, že se před mnoha lety nosily do školy sušené byliny, které jsme přes prázdniny nasušili? Například z listí z kopřiv, černého rybízu, černého bezu…Jako děti jsme je nosily do školy každý rok. Předháněli jsme se, kdo jich do školy donese více. Myslím, že to bylo dokonce povinné. Protože moje babička měla na zahradě pár keřů černého rybízu, byla to pro mě nejjednodušší volba. Pálivé kopřivy mě opravdu nelákaly a bez černý v blízkém okolí nebyl.
Listyz černého rybízu léčí průjem, zvyšují tvorbu moči a snižují vysoký tlak. Působí protizánětlivě a jsou blahodárné na léčení zánětů ledvin, a močových cest. Nálev připravíme tak, že dvě čajové lžičky mladých listů přelijeme vroucí vodou, necháme deset minut vyluhovat. Pijeme 2-3x denně.
Bobulemají spoustu vitamínů B, C, provitamín A, vápník, draslík, železo, zinek a mangan. Černý rybíz má 3x více vitamínu C než rybíz černý a bílý a pro svůj vysoký obsah rutinu je používán k léčení cév. Šťávy jsou vhodné při nachlazení, zlepšují zrak a únavu očí, odbourávají jedy a upevňují naše zdraví. Olej ze semen obsahuje pro člověka nepostradatelné esenciální mastné kyseliny. Obsahuje pektiny, které nám pomáhají bojovat proti volným radikálům.
Černý rybíz není náročný na pěstování, potřebuje slunce nebo polostín. Pěstovat můžeme stromky nebo keře. Stromky nám ale určitě nevydrží takovou dobu jako keře, které se zároveň velmi dobře množí. Stačí ohnout větvičku a zahrabat ji do hlíny. Až zakoření, tak ji můžeme odstřihnout od hlavního keře a zasadit. Při pěstování vždycky dbáme, abychom měli alespoň dva keře různých odrůd a ty se navzájem mohly opylovat. Budeme tak mít větší úrodu. Černý rybíz je opravdu velmi prospěšný pro naše zdraví. Podobné, ale v něčem i silnější účinky má i černý bez.
Slova mojí babičky slyším dodnes: „Před černým rybízem smekni, ale před černým bezem klekni!“